Bariátriai műtétek

Főoldal / Szakterületeink / Bariátriai műtétek

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet.

Az elhízás hátterében a genetikai, központi idegrendszeri energiaháztartás endokrin anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Az elhízás krónikus és visszatérő kórállapot, mely elsősorban a kísérőbetegségek miatt tartós kezelést igényel. Az elhízás következtében számos betegség - különösen a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, obstruktív alvási légzéskimaradás, egyes rákbetegségek, csont- ízületi gyulladás, és az asztma kialakulásának valószínűsége megnő.

A megfelelő diéta és a testmozgás az elhízás kezelésének alapvető elemei. A diéta során alapvető fontosságú, hogy a beteg csökkentse az energiadús – például zsírokban és szénhidrátokban gazdag – ételek arányát, és emellett magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszon. Léteznek különböző elhízás elleni gyógyszerek, amelyekben közös, hogy vagy az étvágyat csökkentik, vagy a táplálékban lévő zsír felszívódását gátolják.

Ezek szedése esetén is fontos, hogy a beteg megfelelő diétát tartson.
Ha a diéta, a testmozgás és a gyógyszeres kezelés nem eredményes, lehetőség van műtéti beavatkozásra is. A műtét célja a gyomortérfogat vagy a bélhosszúság csökkentése, így hamarabb kialakul a jóllakottság érzete, és a beteg kevesebbet tud enni, illetve kevesebb tápanyag tud felszívódni az elfogyasztott ételből.

Mai tudásunk szerint az elhízás leghatékonyabb kezelése a testsúlycsökkentő műtét. Ez nemcsak hosszú távon csökkenti a beteg testsúlyát, hanem az életkilátásait is meghosszabbíthatja. Emellett nem elhanyagolható, hogy számos betegséget is kedvező irányban befolyásol, így a beteg életminősége több szempontból is javulhat:

A 2-es típusú cukorbetegség javulása

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában az elhízás az elsődleges kockázati tényező, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál kevesebb mint két év alatt visszafejlődött a 2-es típusú diabétesz, és 62%-nál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

A termékenység fokozása

Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen javul a petefészek működés, és megnő a terhességek száma.

Magas vérnyomás csökkentése

Egy széles körben végzett tanulmány szerint a műtéten átesettek 61,7%-nál helyreállt a korábban magas vérnyomás, 78,5%-nál pedig jelentősen csökkent.

Az ízületi fájdalmak csökkentése

A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom mértéke és az érintett ízületek száma. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Hosszabb élettartam

Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.

Tudjon meg többet a testsúlycsökkentő műtétekről: bariatriaimutetek.hu; drmerkelkeresztely.hu

Kapcsolódó orvosok

Dr. Merkel Keresztély
Dr. Merkel Keresztély
Diploma megszerzésének helye, ideje:
Semmelweis Egyetem, 1991
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Diploma megszerzésének helye, ideje:
Debreceni Tudományegyetem, 1999

Árak

Aktuális árainkért kattintson ide!

Szakterület - kereső Orvoskereső

Blog

Hangképzés és nyelésterápia a Semmelweis Egyetemen

Hangképzés és nyelésterápia a Semmelweis Egyetemen

Prof. Dr. Hacki Tamás a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinika címzetes egyetemi tanárának javaslatára hozták létre a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a hang-, beszéd és nyelésterapeuta szakember képzést. Tovább

Központi előjegyzés:

Hétfő – Csütörtök: 08:00 – 18:00

Péntek: 08:00 – 16:00

+36 1 550 7007

elojegyzes@semmelweispremium.hu

Social media